Menu Close

Viljens 4. kvalitet: Besluttsomhet, bestemthet, resolutthet, umiddelbarhet

Ikke undervurder en stille persons besluttsomhet.
– Iain Duncan Smith

Denne egenskapen ved viljen gjør seg gjeldende først fremst i overveielsesstadiet, som uten besluttsomhet kan bli en endeløs prosess. Men en skal passe på ikke å forveksle det å være kontant og rask med impulsivitet.

Impulsivitet stopper ikke opp for å overveie; den hopper bare over dette innledende stadiet, til tider med fatale konsekvenser. Derfor er det viktig med overveielse, men uten for mye dveling; det å la være å bestemme seg er også en bestemmelse, og kan vise seg å være den verste, bemerker Assagioli

Besluttsomhet, bestemthet og resolutthet er også høyst nødvendig når viljeshandlingen skal settes i verk. Det sies at en av årsakene til Napoleons suksess var hans raske besluttsomhet, og at resolutthet er et avgjørende element i viljestyrken. Resolutthet er nært forbundet med en annen av viljens egenskaper som kommer senere: initiativ, mot og dristighet.

Buddhas store besluttsomhet

Øvelse i ta valg og beslutninger

Styrk evnen din til å huske gode beslutninger som du har tatt. Hvis sinnet ditt hele tiden vender tilbake til de dårlige minnene, så skriv ned det du lærte av de gale avgjørelsene, og så fortsetter du med å dvele over fordelene og alt det gode du fikk ut av de andre.

Prøv med å sette en deadline, en tidsfrist, når du skal gjøre viktige ting, men bestem også en grense for hvor mange slike frister du kan bryte før du beslutter deg for å takle utfordringen på en annen måte.

Innse at en beslutningsprosess er stressende, men ikke vær fristet til å ta en forhastet beslutning bare for å «få det ut av verden». Konsentrer deg heller om å undersøke måter å ta vare på deg selv mens du er under press.

De beste beslutningene blir sjelden blir tatt når systemet er fulltanket med adrenalin. En overspent tilstand trenger like mye oppmerksomhet som en bekymret tilstand. Om nødvendig, ta tid til avspenning først.