Menu Close

Viljens 6. kvalitet: Initiativ, mot, dristighet

Hindringer er de skremmende tingene du ser når du ser et annet sted enn på målet ditt.
– Henry Ford

Å ta initiativ er å ta ansvar for seg selv og sine verdier. Å være modig er å trosse frykt og stillstand. Å være dristig er å gripe faktiske muligheter før de er blitt sikre kort.

Disse egenskapene har to røtter, skriver Assagioli:

Den ene er erkjennelsen av at fullstendig og varig sikkerhet i utgangspunktet er en illusjon. Livet gir ingen fullstendig sikkerhet, verken fysisk, økonomisk eller på annen måte. Så det å hige etter sikkerhet for enhver pris virker bare mot sin hensikt. Det er en borgerlig innstilling som nå om dagen møter sunn reaksjon, ikke minst fra de unge.

Den andre motivasjonen for å utvise mot er forsterkningen og stimulansen som kommer av farer, av risiko. Dette gir ofte en følelse å være intenst levende og klar, og kan gi en virkelig bevissthetsutvidelse og til og med en ekstatisk tilstand. Slike opplevelser er beskrevet av fjellklatrere, fallskjermhoppere, dykkere og astronauter. Selvfølgelig bør ikke risiko være uforsiktig eller tankeløs; her er det også fare for å gå for langt, og ta unødige sjanser som ikke har annet for seg enn den emosjonelle opphisselsen det gir. Modig risikotaking er forsvarlig og på sin plass når den har en vel gjennomtenkt hensikt og verdi, men er ikke først og fremst noe mål i seg selv.

Øvelse

Si til deg selv at mot ikke er noe overnaturlig. Mot er alle menneskers måte å komme videre på når hindringer og frykt forsøker å holde oss igjen i stillstand og omstendigheter som ikke lenger tjener noen. Tenk på mennesker du kjenner til som har vært svært modige. Tenk på ganger når du har vært modig. Tenk på ganger da du ikke var modig og hvordan det kunne gått hvis du hadde vært det.

Kjenn godt på kvaliteten mot og hva den egentlig betyr for deg. Skriv ned noen ord om mot, eller tegn. Sett ordet Mot midt på et ark og skriv andre ord rundt det som du synes passer til det. Minn deg selv på at du har mot i deg og kan bruke det når det kreves.