Forberedende øvelser i å være i ro og kunne visualisere og fokusere

Forberedende øvelser i å være i ro og kunne visualisere og fokusere

Her følger noen enkle øvelser for å lære seg å være oppmerksom og konsentrert i sitt indre, som en forberedelse på visualiseringer, meditasjon og annet indre arbeid.

Enkel øvelse for å styrke evnen til å visualisere

Forestill deg først at du befinner deg i et klasserom med en grå eller svartaktig tavle. Forestill deg at det dukker opp et tall midt på tavlen: la oss si tallet fem, som om det var skrevet med hvitt kritt, ganske stort og tydelig. Hold dette levende for ditt indre øye, det vil si at du holder bildet av femtallet levende og fast i bevisstheten din … Så forestiller du deg tallet to til høyre for femtallet.

Nå har du to tall, fem og to, som blir 52. Dvel en stund ved visualiseringen av dette tallet. Etter en liten stund forestiller du deg at det dukker opp et firetall til høyre for totallet.

Nå har du tre tall, skrevet med hvitt kritt, fem, to, fire – som blir 524. Dvel en stund ved dette tallet

Fortsett med å legge til andre tall, til du ikke lenger klarer å holde visualiseringen av tallet som fremkommer som resultatet av de enkelte tallene

Fra Psychosynthesis, R. Assagioli

Enkel øvelse i å samle seg

Sitt i ro for deg selv. Finn gjerne et sted inne eller ute der du føler deg vel, og en stund på dagen du kan ha helt for deg selv. Hvis det gir deg en følelse av frihet å kunne slå av telefonen eller noe annet så gjør det. Pust ut. Se rundt deg. La sanseinntrykkene komme til deg uten at du dømmer eller vurderer det du ser. Lyder, syn, lukter osv. Akkurat nå er det sånn det er, og du tillater deg selv å åpne deg uten videre for inntrykkene du tar inn.

Så lukker du øynene. Åpne deg for å være i ro. Kjenn på det som åpner seg for deg i ditt indre. Om nødvendig la bare dette være urolig eller kanskje løpe helt løpsk. Så lenge du fortsatt sitter her er i alle fall noe i ro – rommet rundt deg er i ro for deg og du sitter ganske rolig her. Hvis du blir urolig i kroppen så pust ro inn og slipp uro ut. Hvis pusten din er urolig så forsøk med å telle 3 sekunder på innpust og uten holde pusten der inne slipper du pusten ut i 3 nye sekunder og lar åndedrettet hvile der ute i 1 sekund før du puster inn i igjen i 3 sekunder. 3-3-1: Inn 3 sekunder, ut 3 sekunder, og 1 sekunds hvile der ute. Ikke hold pusten inne, bare slipp den etter innpust. Gjør dette så lenge du har behov for det. Hvis du hvil la åndedrettet få enda mer hvile kan du forsøke med 4-5-1 eller enda mer. Det viktigste er at kroppen spenner av fra nederst til øverst, i mageregionen, underkroppen, armene, skuldrene osv. Ta den tid du trenger.

Duppet du av? Det gjør ingenting, forsøk bare om igjen i morgen etter at du har sovet godt i natt!

Uansett hvor mye uro du har så kan du bare sitte der og vente. Finn din måte å spenne av på – fysisk og mentalt. Du må ikke agere på din egen uro, bare vent på at den faller til ro. Det er bare tid og litt tålmodighet som trengs. Vente på at du gir ditt indre litt bedre arbeidsvilkår. La din indre ro åpenbare seg for deg, i kroppen din, følelsene, tankene. Og hvis det fremdeles fortsetter å dukke opp mange uventede følelser eller fæle tanker, og du blir forbløffet over at det er mulig for deg å føle eller tenke sånt, så la det bare skje. Om litt gir det seg og du kan ta fatt med det du ønsker å arbeide med.

En annen god forberedende øvelse er den grunnleggende øvelsen i å være oppmerksom.

Kanskje er det snart tid å avslutte treningen din for denne gang. Øv deg regelmessig; du vil oppleve at for hver dag som går blir kroppens og sinnets innfall og påfunn stadig mindre voldsomme, hver dag blir det roligere i deg. I den første tiden vil du oppleve at du er full av utallige innfall, men etter hvert minsker volumet faktisk en hel del, og etter ytterligere en tid når du trener sånn hver dag blir det såpass stille at du kan samle deg om det du skal.

Scroll to Top