Viljens 5. kvalitet: Iherdighet, utholdenhet, tålmodighet

Viljens 5. kvalitet: Iherdighet, utholdenhet, tålmodighet

Den mest avgjørende faktoren er iherdighet – utholdenheten om aldri å la energien eller entusiasmen din dempes av motløsheten som uunngåelig kommer.
– James Whitcomb Riley

For enkelte langvarige oppgaver, er urokkelig fokus på formål og iherdighet mer nødvendig enn til og med energi, skriver Assagioli. Disse egenskapene kan faktisk erstatte energi i fysisk svake mennesker. I slike tilfeller kan en bruke teknikken ”lite og ofte” med stor virkning. Det vil si å fullføre arbeidet sitt i små porsjoner, med korte og hyppige pauser som tas så snart en blir sliten.

Et annet aspekt av denne kvaliteten er å fortsette tross fiaskoer og nederlag. Mange forskere kjenner godt til verdien av iherdighet. En ytterligere kvalitet er evnen til å utholde motgang selv når den er uutholdelig og andre rundt en ikke orker mer. Viljen til å akseptere lidelse, som vokser i noen og ikke i andre i ekstrem motgang, er et sterkt uttrykk for denne kvaliteten i viljen.

Tålmodighet er kanskje ikke noe som vanligvis forbindes med vilje. Men en vellykket gjennomføring krever tilfredsstillende gjennomføring i alle ledd, og da kan nettopp tålmodighet være den beste forbundsfelle og reisekamerat særlig til visse tider. «Gud finnes i detaljene.»

Tålmodighetsøvelse

Sett deg ned med din utålmodighet. Lukk øynene og åpne deg i ditt indre for øyeblikk, stunder og tilstander der du gjerne blir eller har blitt temmelig utålmodig. Ransak deg selv, kjenn etter, vær ærlig mot deg selv – er det ikke slik at de samme årsakene eller forholdene som gjør deg så utålmodig i virkeligheten trenger din tålmodighet? Undersøk dette nøye inntil du får et tilfredsstillende svar på dette. Og smak, kjenn og la deg fylle av verdien av tålmodighet. Hva kan tålmodighet bety i ditt liv, i dine relasjoner, i ditt arbeid?

Scroll to Top